Jak na věc


zázvorové bonbony recept z medu

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

    500g červené cibule, 50g čerstvého zázvoru, 300 ml červeného vinného octa, 500g jablek, 100g sušenych brusinek, 1 PL hořčičného semínka, 1 PL kari koření, 400g třtinového cukru, 2 PL soli, 700g rebarbory. Cibuli jemně nasekáme vložte do velkého hrnce, přidejte oloupaný a nastrouhaný zázvor a zalijte vinným octem. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat zhruba 10 minut. Jablka oloupaná, jadřinců zbavená nakráíjejte najemno. Do hrnce vložte všechny ingredience kromě rebarbory a za stálého míchání přiveďte k varu. Na mírném plameni opět nechte jen probublávat dalších 10 minut. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na velmi malé dílky. Přidejte rebarboru a bez pokličky na mírném plameni vařte 15–20 minut dokud nebude čatní lepkavé a husté. Odstavte na 15 moinut z plotny a poté čatní naplňte do čistých a teplých sklenic. Zavíčkujte a uložte na měsíc do chladu. Využijete k tvrdým sýrům.
    Oloupaný zázvor nakrájíme na kostičky a zalijeme vroucí vodou. Louhujeme nejméně 2-3 hod. Zázvor trochu změkne. Přecedíme a nálev uchováme. Zvážíme zázvor, přidáme třtinový cukr ve stejné váze jako zázvor a s trochou nálevu vaříme za stálého míchání v nepřilnavé pánvi cca 45 minut. Vzniknou jantarové kousky, které se necháme na pečícím papíru trochu vychladnout a obalíme v moučkovém cukru, rozmarýnovém cukru...
    150g hl. mouky, 1 KL prášku do pečiva, 150g cukru, strouhaná kůra z ½ citronu/pomeranče, 1 PL strouhaného zázvoru, 2 žloutky, 1 vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem, strouhanou kůrou a zázvorem. Přidáme žloutky a vejce a vypracujeme tužší těsto. Necháme je přes noc odležet. Rozválíme jej na pomoučeném vále na plát silný 5 mm a vykrájíme tvary. Necháme je na plechu vyloženém pečicím papírem odležet cca 2 hodiny. Pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 150°C. Po upečení nutno odležet cca 3-4 týdny.


Zázvorový likér se skořicí a aloe

    5 citrony, 2kg tykví oloupaných a nakrájených na drobno, 2kg želírovacího cukru, 85 g čerstvého oloupaného zázvoru a nasekaného nadrobno. Z citronů škrabkou oloupejte kůru (vyhněte se bílé dřeni) a vymačkejte z nich šťávu. Tykev dejte do velkého hrnce se 2 lžícemi citronové šťávy a přiveďte k varu. Snižte plamen na střední a za častého míchání vařte, dokud tykev nezprůhlední a trochu nezměkne. Nemsmí být kašovitá. Přidejte cukr, zbytek citronové šťávy, citronovou kůru, zázvor a vložte do směsi. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a mírně vařte 10–15 minut, až tykev změkne a džem začne houstnout. Džem plňte do připravených sterilizovaných lahviček. Dopřejte mu odpočinek několik měsíců na chladném, tmavém místě, jeho chuť zintenzivní a vyzraje.
    100 g nastrouhaného kořene se přelije 1 l vody, přidá se citr. kůra a přivede k varu. Za mírného varu se vaří 60 min. Poté se přecedí a přidá se na každých 600 ml tekutiny 450 g cukru a šťávu z 1 malého citrónu. Vařit 10 min. Zároveň se odstraňují nečistoty. Po vychladnutí lze sirup stočit do lahví. Užíváme 1-2 čaj. lžičky dle potřeby
    1 díl jemně nastrouhaného zázvoru se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
    Malá sklenička pomerančové marmelády, 1 PL nastrouhaného zázvoru, 3 PL sójové omáčky, 1 PL olivového oleje, 1 KL sladké papriky, 3 posekané stroužky česneku. Vše smíchat.


Rychlá polévka se zeleninou a zázvorem

    2 PL pomerančovo zázvorové marmelády nebo pomeračové a 1/2 strouhaného zázvoru, 2 PL ústřicové omáčky, 2 PL sójové omáčky, 2 PL rýžového vína (nebo suchého sherry), 1 KL zázvoru nastrouhaného, 1 stroužek česneku, škrob. Všechny tekuté suroviny vlijeme do pánve, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, prohřejeme a přilijeme vodu se škrobem. Promícháme, prohřejeme.
    Jednu lžičku nastrouhaného kořene zázvoru přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 20 min louhovat, pak přecedíme a vymačkáme. Používáme k oplachování pokožky obličeje, dekoltu, rukou a nohou. Taková týdenní kúra udělá s pletí zázraky, dokonale jí prokrví, vypne a rozzáří.
    6 PL jablečného octa, 2 PL sójové omáčky, 1 PL jemně sekaného zázvoru, 1 KL škrobu, 1/2 hrníčku vody. Jablečný ocet se sójovou omáčkou přivedeme k varu. Přisypeme zázvor a opět necháme vařit. Ve vodě rozmícháme škrob a vlijeme do vařící směsi. Přivedeme těsně pod bod varu, ale už nevaříme, ale odstavíme. Omáčka v chladu vydrží 3 dny. Teplou omáčku podáváme na spojení zeleniny, studenou jako zálivku na zeleninové saláty.


Rebarborovo zázvorová marmeláda s mátou

    Z oddenku zázvoru uřízněte asi dvoucentimetrový kousek a ostrouhejte ho škrabkou na brambory. Kousek oddenku pak nastrouhejte rovnou do konvice. Nastrouhaný zázvor zalijte malým množstvím vařící vody a nechte několik minut vylouhovat. Přeceďte, přidejte třtinový cukr a nechte vychladit. Dolijte minerální nebo neperlivou vychlazenou vodou, podle chuti přidejte šťávu z citronu, pomeranče nebo limetky.
    Ztráta sexuální touhy může být způsobena řadou faktorů, včetně vyčerpanosti, stresu, přemíry kofeinu. Svoji roli hraje i rytmus menstruačního cyklu. Velmi důležité je naučit se relaxovat. Výborné jsou bylinné směsi s pověstí afrodiziak, dále s povzbuzujícími a výživovacími vlastnostmi. Vitalitu může zvýšit 10 kapek zázvorové tinktury ve sklence teplé vody.
    Připravte malé množství koncentrovaného zázvorového vývaru podobně jako při přípravě zázvorového čaje. Malým množstvím vařící vody zalijte zázvor, nastrouhaný přímo do konvice, minutu povařte v mikrovlnce, přeceďte, oslaďte a ochlaďte. Přidejte přesně tolik vodky, kolik chcete přidat a podle chuti brusinkový, pomerančový, jablečný nebo jiný džus.


Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou

    hrst zázvoru, dvě kapky pačulového oleje, tři špetky kardamomu, kapku oleje ze santalového dřeva. Do rendlíku nalijte 2 dcl vody, zázvor, kardamom, nakapej pačulový a santalový olej. Uveďte k varu, po celou dobu vaření lektvar míchejte a vizualizujte si své zážitky, které si přejete nebo na které rádi vzpomínáte. Potom lektvar sceďte, nechejte jej vychladnout. POZOR! Nepije se, ale přidává do koupele. I v koupeli se uvolněte a vizualizujte. Nyní jste připravení vyrazit do společnosti, na rande...
    vodka 500 ml(Finlandia/Absolut), rum bílý jamajský 100 ml, pomeranče 3 ks, citron 1 ks, čerstvý zázvor 200 g, vanilkový lusk 1 ks, svitek skořice 1 ks, hřebíček 5 ks, 6 lžic sirupu z aloe. Pomeranče a citron oloupeme, důkladně je zbavíme bílé spodní kůry a pecek a nakrájíme na tenká kolečka. Zázvor oloupeme také a nakrájíme ho na plátky. Do nádoby, ve které budeme likér macerovat, nalijeme vodku a rum, přidáme aloe sirup. Pak přidáme všechny ostatní ingredience (lusk podélně rozkrojíme), uzavřeme a necháme louhovat cca 2 měsíce. Poté ho slijeme do menších lahví. Vložíme do nich hřebíček, plátky zázvoru, spirálky pomerančové a citronové kůry a vanilkový lusk na ozdobu.


Panenka s jablečným čatní a kuskusem

    Mrkve 400g, ořechů vlašských 50g, brusinek 100g, medu 1 KL, citrón, pomeranč, zakysané smetany bez laktózy 1 malý kelímek, bílého jogurtu bez laktózy 1 malý kelímek, sůl, čerstvý zázvorový kořen 5 cm. Brusinky pokud jsou sušené zalijte vroucí vodou a nechte stát. Citrón a pomeranč dobře omyjte a z každého nastrouhejte polovinu kůry. Zázvor oloupejte, najemno nastrouhejte a smíchejte s kůrou. Z citrónu i pomeranče vymačkejte šťávu a přidejte ji do zázvorové směsi. Vmíchejte smetanu a jogurt a uložte do chladu. Brusinky sceďte a nechte okapat. Mrkev oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s brusinkami. Do salátu vmíchejte zálivku, podle chuti oslaďte, osolte a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.
    600g meruněk, 7 cm oddenku zázvoru, 400 ml horké vody, větší palice česneku, 4 papričky čili, 1 l červeného vinného octa, 2 KL soli, 100g tamarindové pasty. Všechny přísady rozvaříme v kastrolu na kaši, kterou můžeme přepasírovat přes sítko. Dobře okořeníme a plníme do horkých lahviček, které dobře uzavřeme. Sterilizujeme podle velikosti asi dvacet minut při 90°C. Podáváme nejlépe k rybám či drůbeži.
    Usaďte se do pohodlné polohy, napijte se zázvorového čaje nebo užijte sirup. Pak se několikrát zhluboka nadechněte a při výdechu se zkuste co nejvíce uvolnit. Zaměřte svoji pozornost do svého nitra a představte si, že jste


Grilovaná kuřátka s medem a zázvorem

    je originální pochoutka k čaji. Nejprve oddenek zázvoru oškrabejte škrabkou, poté nakrájejte na plátky. Lupínky povařte cca v čisté vodě cca 20 min. Poté do menšího množství vody nasypte tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu nebo v troubě. Užívejte při cestovatelské nevolnosti. Zdroj: zazvor.info/kandovany.php
    1 kg rebarbory, 125 ml vody, šťáva z jednoho citrónu, 3 cm čerstvě oloupaného zázvoru, 750g cukru, 60g kandovaného zázvoru, 2 PL jemně nasekané čerstvé máty. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na přibližně stejné kousky (cca 1 cm). Vložte do hrnce, přidejte citrónovou šťávu a vodu a přiveďte k varu. Čerstvý zázvor nastrouhejte. Za častého míchání vařte až do změknutí rebarbory. Přidejte cukr a míchejte, až se rozpustí. Přiveďte směs opět k varu a míchejte až do zhoustnutí. Odstraňujte postupně pěnu. Přidejte nadrobno nasekaný kandovaný zázvor a nasekanou mátu. Zamíchejte a ihned plňte do sklenic. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.


Masové kuličky s čokoládovým čatní

    250g hladké mouky, 1 KL prášku do pečiva, 1 KL mletého zázvoru, 125g cukru, 1 vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem, mletým zázvorem. Přidáme vejce a vypracujeme tužší těsto. Necháme je přes noc odležet. Rozválíme jej na pomoučeném vále na plát silný 5 mm a vykrájíme tvary. Necháme je na plechu vyloženém pečicím papírem odležet cca 2 hodiny. Pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 150 °C.
    500 ml vodky, 125 g medu (6 PL), 125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 citron oloupaný a nakrájený na plátky, 1 pomeranč oloupaný a nakrájený na plátky, 1 lusk vanilky. Vše naložíme do vodky a necháme 1 týden - 1 měsíc louhovat. Přecedíme a slijeme do lahví. Vložit můžeme pár koleček zázvoru a vanilkový lusk. Spotřebujte do 12 měsíců. Usazený „zázvorový kal“ není na závadu.


Marinovaná králičí stehna na zelí

    1 kg pevného čerstvého zázvoru, 2 citrony, 2 limetky, 2 PL bílého rumu/slivovice, 800g třtinového cukru, 4 badyány, 2 svitky skořice, 15 hřebíčků. Zázvor oloupeme a nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky. Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru (zbavíme bílé dřeně) a nakrájíme je na drobno, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
    500g zázvoru, 250g želírovacího cukru, 1/2 citrónu. Zázvor oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vložíme ho do hrnce s cukrom, citrónovou šťavou a 10 minút vaříme. Potom teplotu snížíme a vaříme 30 minut za občasného promíchání. Odstavíme a plníme ji do sklenic, uzavřeeme a ješte na 10 minut vložíme do vroucí vody.
    2 palice česneku, stejné množství zázvoru, bílé nebo červené víno na dolití, 70% alkohol – líh. Stroužky česneku oloupeme, zvážíme, a odměříme stejné množství zázvoru, a nasekáme je do sklenice. Nastrouháme zázvor a zalijeme vínem (víno naléváme z odměrky, abychom věděli jeho přesné množství). Necháme měsíc macerovat. Poté přidáme stejné množství alkoholu jako vína. Po 24 hodinách slijeme a můžeme užívat.Zdroj: Ceskatelevize.cz


Kapr s vepřovým na čínský způsob

    Z oddenku zázvoru uřízněte zhruba dvoucentimetrový kousek, slupku ostrouhejte škrabkou a kousek oddenku nastrouhejte rovnou do čajové konvice. Nastrouhaný zázvor zalijte asi litrem vroucí vody, přidejte hřebíček. Hotový čaj přeceďte a pokud chcete, ještě dochuťte medem a šťávou z citronu nebo pomeranče. Pokud čaj ochladíte, získáte zázvorovou limonádu.
    30g čerstvého zázvorového oddenku, 500g krystal cukru, 5 l horké vody, 2 citrony, sušené pivní kvasnice. Čerstvý zázvor oloupeme, velkým nožem naplocho jej na prkénku rozdrtíme a vložíme do velké mísy. Zasypeme odváženým cukrem a zalijeme pěti litry vroucí vody. Nakonec přilijeme šťávu ze dvou citronů. Sušené pivní kvasnice v hrníčku zalijeme vlažnou vodou. Necháme tři až čtyři minuty oživit a vlijeme do zázvorové směsi. Promícháme a necháme 24 hodin stát. Přecedíme do čistých lahví přes plátno a uzavřeme je korkovou zátkou. Nad hladinou musí zůstat nejméně 3 cm volného prostoru na tvořící se oxid uhličitý.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00