Jak na věc


recepr kure na paprice od babičky

Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné

    Aby mělo kuře na paprice dobrou masovou chuť, je třeba připravovat je z nevykostěných kousků, a to i s kůží. Z kůže se do šťávy dostane rozdušený kolagen, který dodá sosu sílu. Rovněž kosti předají budoucí omáčce na silnější chuti.
    Maso na paprice, resp. s paprikovou smetanovou omáčkou je pokrm oblíbený už od dob Rakouska-Uherska. V posledních letech v této úpravě vévodí kuře. A přitom je kuřecí maso ze všech možných volbou asi nejméně šťastnou. Vepřová plec na paprice se smetanovou omáčkou před kuřetem na paprice vítězí po všech stránkách. Nemáte čas udělat knedlík? Zkuste výtečné a rychlé noky jako přílohu, kterou snad ani nelze pokazit. Gurmáni zkusí k omáčce noky podle Kluků v akci.
    Kuřecí stehna přeseknu na polovinu a ještě naříznu ke kostem. Kůže nestahuji. Cibuli nakrájím, nechám zezlátnout na másle, přidám osolené maso a zprudka ze všech stran peču. Přidám papriku a ještě chvíli opékám, aby paprika ulpěla na mase. Do poloviny zaliji  masovým vývarem, přiklopím pokličkou a dám do trouby dusit při asi 180 stupních.
    Když je maso z kuřete tak měkké, že odpadá od kostí, vyberu je na pracovní talíř, oberu z kostí, pokapu šťávou a zase vrátím do již vypnuté trouby, aby se zpevnilo na povrchu.


Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    O svůj recept na kuře na paprice se podělil také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve své kuchařce Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha i ve videoreceptu pro Youplait.
    Kuře na paprice od Zdeňka Pohlreicha: 2 kuřecí prsa a dvě stehýnka rozkrojíme na osminky, opepříme a osolíme. Do kastrolu dáme olej a máslo. „Vždycky je dobré začít olejem a máslem dohromady, máslo se tolik nepřepaluje. Máslo tomu dodá chuť a olej udržuje tu správnou teplotu,“ radí ve videoreceptu šéfkuchař. Kuře vložíme do kastrolu kůží dolů.
    Kapie přecedím z nálevu, vyberu případné koření a rozsekám je na menší kousky. Přidám do omáčky, přivedu k varu a odstavím z plotny (kdo má plyn, vypne plyn).
    Papriku zamíchám, aby se maso obalilo. Pak zaliji do poloviny masovým vývarem, když není, tak vodou. Maso zvolna dusím na plotně, a nebo ho dám dusit do trouby, což je ještě lepší. Maso nesmí v tekutině „plavat“. Když jsou kousky vepřového masa tak měkké, že by se skoro daly rozmáčknout vidličkou, jsou dvě cesty.


„Paprika“ z vepřové plece versus kuře na paprice se zakysanou smetanou a kapií

    Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou omáčku zahustíme. Po 10 až 15 minutách nalijeme zbytek smetany a rozmixujeme. Kuře krátce prohřejeme opět v omáčce. Kuře na paprice servírujeme tak, že na talíři by měla být vždy část bílého a část tmavého masa a bohatě přelijeme omáčkou. Pohlreich jídlo podává s rýží nebo nudlemi.
    Dám vařit 400 ml trochu osoleného mléka s 40 g másla, do vroucího pomalým pramínkem sypu 150 g krupice a na plotně míchám tak dlouho, až se začne těsto odlepovat od rendlíku. Vyklopím do misky, nechám vychladnout, vmíchám dvě vejce. Pak do vroucí osolené vody rychle vykrajuji noky. Vařím asi 5 až 6 minut, pak jeden vyzkouším. Vyberu z vody, na cedníku propláchnu horkou vodou, dám do misky a trochu omastím máslem.
    Abych ke kuřeti na paprice neopisovala stejný recept jako na vepřovou plec na paprice, nabízím recept na pikantnější kuře na smetaně, a to s naloženými kapiemi nebo nakládanými paprikami.


Související příspěvky Makové panenky

    Dej na kastrol kus čerstvého másla, jednu tenince rozkrájenou cibuli, vlož na to dvě na čtvrtky rozkrájená kuřátka, osol je trochu, přikrej poklicí a nech je na polo udusit, pak je vyndej na jiný rendlík, do šťávy dej vrchovatou lžíci mouky, rozmíchej to, přilej k tomu asi žejdlík hovězí polívky a půl žejdlíka husté kyselé smetany, a nech to ještě povařit; nyní to proceď na kuřátka, přidej k tomu asi půl kávové lžičky papriky a nech kuřátka v omáčce dovařit; pak je urovnej na mísu a polej omáčkou.
    Úprava dušeného, vařeného nebo pečeného masa se smetanovou paprikovou omáčkou má starou historii. Najdeme ji i v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.
    V hrnku rozšlehám tři vejce a tři lžíce mléka nebo vody. Pomalu zašlehávám tolik krupice, až je těstíčko husté. Je to totéž, jako noky do polévky. Lžicí vykrajuji a zavářím do vroucí osolené vody. Asi po pěti minutách jeden vyjmu, překrojím a když je provařený i uvnitř, noky zcedím, propláchnu horkou vodou, nasypu do misky, trochu promastím máslem, aby se neslepovaly.
    Druhá varianta vepřové plece na paprice, kterou dělám v létě a na podzim, když je hodně čerstvé zeleniny, jsou „letní“ chutě a vařím „pro naše“: Když je vepřové maso měkké, přidám k němu tak tři nakrájené paprikové lusky. Proces zahušťování pak provedu bez vyndání masa z kastrolu – přidám vývar, naliji zátřepku, provařím, přiliji sladkou smetanu, provařím, ochutnám, dosolím a přidám pálivou papriku.


Kuře na paprice podle Magdaleny Dobromily Rettigové

    Kousky kuřete po 3-4 minutách pečení vložíme do mísy vedle a v kastrolu uděláme světlý cibulový základ omáčky. Jakmile nakrájená cibulka zezlátne, přidáme sladkou červenou papriku a zalijeme trochou vývaru. Kuře naskládáme zpět, přilijeme mléko a smetanu. Kuře na paprice vaříme cca 45 minut doměkka. Pak opět kousky masa vytáhneme.
    Vepřové maso nakrájím na větší kousky – aby byly tak čtyři na porci pro dospělého. Cibuli nakrájím a dám zezlátnout na máslo. Přidám sůl a půl lžičky kmínu. Společně za stálého mícháním opékám, až jsou cibule i maso temně zlaté. Přidám dvě lžíce mleté sladké papriky.
    Klasická varianta vepřového na paprice: Když vařím pro děti nebo pro návštěvu, jejíž chutě neznám, vyberu děrovanou lopatkou maso, pokropím šťávou a dám do vychládající trouby. Pěkně oschne a zpevní se.
    Maso buď podávám zvlášť a omáčku v omáčníku – při svátečnějším stolování. A nebo vrátím maso do omáčky, což je sice méně noblesní, ale praktičtější, protože maso nevychladne.
    Foto k článku vepřové na paprice se smetanou a kuře na paprice se smetanou (receptar), foto k receptu na kuře na paprice od Zdeňka Pohlreicha (David Sedlecký, zdroj: wikimedia.org/wiki/File:Zden%C4%9Bk_Pohlreich_2014.JPG)


Přírodní mleté řízky s bramborovými pusinkami aneb Vaření z hlubin spíže a mrazáku

    I k pikantnímu kuřeti s kapií se báječně hodí noky. Jen o málo pracnější jsou chutné noky připravené podle televizního receptu z pořadu Kluci v akci. Je to vlastně jednoduché odpalované těsto.
    Vepřové na paprice se smetanou, po němž se rodina „utluče“. • Žádné chemické koření, jenom poctivé vaření. • K omáčce noky jako příloha? Chutné krupicové noky, které se určitě povedou. • Nemůžete být bez kuřecího masa? Zkuste kuře na paprice s kapií. • Jednoduché osvědčené recepty na tradiční rakousko-uherské jídlo – papriku s noky. • Kuře na paprice od babičky. Jak dělala maso na paprice – papričku  – Magdalena Rettigová? • A nakonec kuře na paprice od Zdeňka Pohlreicha.
    Do omáčky vmíchám zakysanou smetanu, přidám špetku cukru a trochu pálivé papriky. Ochutnám a případně přisolím nebo přidám ještě trošku cukru. Omáčka by měla mít příjemně nakyslou („nabřesklou“) chuť, ale kyselá by být neměla.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00