Jak na věc


pravý vídeňský bramborový salát recept

Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Při použití heřmánkové masti nebo heřmánkových obkladů funguje jako skvělý prostředek proti popáleninám od sluníčka, vyrážkám, lehčím odřeninám nebo menším řezným ranám.
    Příprava: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme hovězí i vepřové maso nakrájené na malé kostičky, opečeme, zasypeme paprikou, zalijeme 11 vody. Přidáme drobně pokrájené zelí a povaříme asi půl hodiny. Zeleninu nastrouháme na větší nudle, brambory nakrájíme na malé kostičky, pokud máme čerstvou řepu, nakrájíme ji také na malé kostičky. Všechno nasypeme do hrnce se zelím a vaříme doměkka. Zvlášť dáme do kastrůlku trošku vody, koření, ocet a povaříme. Až je vše měkké, rozkvedláme mouku v troše studené vody, polévku zahustíme, přilijeme rajčatový protlak, scedíme vodu z koření, přidáme smetanu. V případě, že nemáme čerstvou řepu, nalijeme řepu sterilovanou i s nálevem až do hotové polévky. Dochutíme kouskem masoxu, solí, případně trochou aromatu. Krátce povaříme. Můžeme podávat jako samostatné jídlo s kouskem chleba. Z tohoto množství by mělo být asi 2 a ½ litru polévky.


Heřmánek pravý květ, 30 g (20 x 1,5 g)

    Vegetariáni pochopitelně vynechají anglickou slaninu.|Pokud nám rýže zbyla od oběda, potom ji můžeme zpracovat na vynikající rýžové placky. Návod na ně najdete například ZDE.
    Budu rád, pokud mi napíšete nebo pro vás bude můj web inspirací. Nekopírujte však, prosím, jakýkoliv obsah webu bez předchozího svolení. Pokud chcete použít nějaký text nebo obrázek, napište mi nejprve na [email protected].
    Vývar si pochopitelně uchováme pro další použití. Nechceme - li mít vývar příliš mastný, tak jej necháme vychladnout a potom z hladiny vrstvu tuku sebereme. Ten můžeme použít dále v kuchyni třeba do polévek, kde je tuku málo - například do poctivé bramboračky. Návod na ni naleznete ZDE.
    Kloktáním heřmánkového nálevu se můžete zbavit nejrůznějších nemocí ústní dutiny, jako jsou například afty, otoky dásní nebo chronický zánět mandlí a hrtanu.
    nebo masový - 2 kostky (nebo masox) {text:"Pokud chceme mít polévku úplně bez chemie, tak dáváme bujón bez glutamanů, nebo lépe pravý masový vývar. V tom případě místo 2,5 litru vody dáme jen 1,5 litru a 1 litr vývaru."}


Jasmínová rýže na staročeský způsob

    Heřmánek pravý je jednoletá, vzpřímená rostlina dorůstající výšky 80 cm. Má střídavé, přisedlé a 2 – 3 × peřenosečné listy. Úbory květů mají duté, kuželovité lůžko s bílými jazykovitými květy. Důležitým znakem heřmánku je také jeho velmi silná vůně.
    Nekupujme hotové směsi, které obsahují cukr, kyselinu citronovou, maltodextrin a různá aromata. Kupujme pouze balení, do kterého vidíme. V onom balení bychom měli vidět pouze kousky nadrceného koření jako je hřebíček, badyán, skořice a podobně. Rozhodně bychom se měli vyhýbat směsím s cukrem, protože vlastně kupujeme předražený cukr, stabilizátory a podobně. Čisté koření je možná o trochu dražší, ale balení nám vydrží na mnoho skleniček nápoje, oproti tomu směsi s cukrem jsou jen na jednu láhev.|
    Někteří kuchaři dělají polévku více do kysela, viděl jsem vařit boršč i z kysaného zelí, nebo okyselený octem. Další zvláštností této polévky je, že někteří kuchaři dělají boršč z cca 50 gramových kousků masa a zeleninu také krájejí na velké kusy - cibuli na čtvrtky, mrkev na třetiny a podobně. Děje se tomu většinou v domáctnostech, kde je jen menší počet strávníků.


Pomerančový gel na praní barevného prádla

    Na Ukrajině a také v Rusku se prodává na boršč speciální stejnojmenná směs koření, která obsahuje bujón, glutaman a červené barvivo. Pokud chcete mít boršč více červený, přidejte více rajského protlaku a méně smetany.
    Mnoha lidem nechutná, ale spousta strávníků ji miluje. Podle tohoto receptu je kaše velmi jednoduchá se zaručeným výsledkem a navíc opravdu za pár kaček. |
    Příkladem kvalitního koření, které neobsahuje žádné podivné stabilizátory a "vylepšovadla"  je firma Rojíkovo koření. Jejich výrobek je pouze směs kvalitního koření namíchaná ve vhodném poměru. Proto jsme jej použili v našem videoreceptu.
    Odrazuje vás cena tohoto receptu? V lednu 2014 jsme v centru Prahy viděli váhově stejný dort Tiramisu za 1000 korun. Ještě se Vám zdá náš recept drahý? Navíc budete přesně vědět co obsahuje a uděláte si třeba jen menší porci. Tyto ingredience jsou počítány na opravdu velký dort.|Tento výborný dortík není určen po dlouhé skladování kvůli čerstvým vejcím, které obsahuje. Proto si jej dělejte vžedy čerstvý, a v lednici uchovávejte maximálně 24 hodin.


Smetanová dýňová polévka se slaninou a krutony

    Heřmánkový čaj se používá především při onemocnění žaludku, střev, při zažívacích obtížích a při menstruačních bolestech. Je ale také výborným pomocníkem proti podráždění nebo nespavosti.
    Před několika lety jsem na Ukrajině přímo ve vesnických kuchyních pečlivě zkoumal výrobu boršče, který mám velmi rád na všechny způsoby. V každé chalupě, které jsou i jen několik metrů od sebe se však dělal úplně jinak, a každý byl ten zaručeně pravý (podle slov kuchařky, která zrovna stála u plotny). Po asi desátém boršči mi došlo, že to s ním je stejně jako u nás s bramboračkou, nebo zelňačkou - někdo má rád v polévce uzené maso, jiný drůbeží, jiný zase více zelí nebo hodně smetany. Zkrátka chce to trochu fantazie a citu, na ukrajině se spíše než receptem řídí kuchaři citem a hlavně tím, co je zrovna k dispozici za ingredience. Proto každý boršč je v podstatě ten pravý.
    Velmi jednoduchý recept se zaručeným a rychlým výsledkem, navíc poměrně dietní. | Jako přílohu použijeme těstoviny, ale hodí se i například houskové knedlíky a rýže.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00