Jak na věc


pickles kvašená zelenina recept margit slimaková

Ryby a mléčné výrobky určitě ano, ale…

    Pro nikoho, a tím ještě s větším důrazem pro děti, se nehodí umělá sladidla, mastné kyseliny, koncentrovaný kukuřičný sirup (high fructose corn syrup, HFCS) a geneticky modifikované potraviny. Samozřejmě zcela obecně – čím méně nepřirozených aditiv a nepřirozených technologických úprav, tím lépe. Důležitý je význam pozitivního přístupu ke stravě, zapojení celé rodiny do zdravé výživy a zapojení dětí do pěstování a přípravy stravy.
    Margit Slimáková (1969) je odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky moderní i alternativní medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.


Co do dětského jídelníčku nepatří?

    Základem zdravého jídelníčku je dostatek a pestrá nabídka zeleniny a ovoce, kvalitní bílkoviny, tuky a polysacharidy. Konkrétně ze zeleniny a ovoce je lepší upřednostňovat tuzemské druhy a respektovat sezónnost. Proto v průběhu jara, léta a podzimu budete jíst to, co právě dozrává. V zimě pak bude na talířích více kořenové zeleniny, dýní Hokkaido i ředkví a větší část zeleniny se bude podávat v tepelně upravené formě. Vynikající je i dětem začít nabízet kvašenou zeleninu, tzv. pickles, které je v zimě zásadním dodavatelen vitamínu C a pro trávení prospěšných enzymů. Pro mladší děti jsou potom vhodné spíše doma připravené kvašené zeleninové směsi s jemnějšími chutěmi, jako například připravené s větším podílem mrkví anebo dochucené jablky a kvašené kratší dobu. Z ovoce opět upřednostňujeme to, co právě a lokálně roste. A přes zimu a jaro budeme více podávat sušeného či jinak uskladněného ovoce.
    Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Určitě ne jako jediný a nejlepší výživový směr pro každého, i když určitým typům může vyhovovat. Detailněji výhody vitariánství, které je mu blízko, popisuji na webu v článku o rawfood.“
    Chcete-li dnes uvařit dětem, možností a surovin se nabízí ve srovnání s minulostí nepřeberné množství. Dříve měly maminky velmi omezený prostor, navíc často je nedostatek kvalitní dětské stravy nutil improvizovat, a to ne vždy zcela ideálním způsobem. Dnes najdete zdravých a chutných receptů velké množství, stejně jako máte z čeho vybírat a nejste limitováni nedostatkem. Snad jedině finančním – ale zde určitě platí, že na kvalitě pro děti by se rozhodně šetřit nemělo.


Záznam chatu z úterý 9. července 2013

    Kvalitní bílkoviny lze získávat z celé řady zdrojů a je na rodině rozhodnout, které jí vyhovují. Pro zdraví jsou nesmírně prospěšné luštěniny, ořechy a semínka. Dále lze pravidelně do jídelníčku zařazovat zakysané mléčné výrobky, vejce, ryby anebo kvalitní maso. Bílkoviny jsou navíc obsaženy i v mnoha obilovinách. Všechny živočišné zdroje bílkovin jsou potom lepší ideálně v jejich bio kvalitě, protože při prodlužování potravního řetězce narůstá množství případných škodlivin v potravinách. Z jídel jsou děti výborně stravitelné luštěninovo zeleninové polévky, pomazánky z luštěnin, rybiček anebo vajec a zeleniny a velmi šetrně tepelně upracované živočišné zdroje bílkovin.
    Například podáváním jinak zdravých ryb v podobě rybích prstů nedodáváte žádné prospěšné Omega 3 mastné kyseliny, ale nadbytek nevhodně tepelně upravených a neprospěšných Omega 6ti mastných kyselin z rostliného oleje, na kterém se obvykle smaží. Z mléčných výrobků je lepší upřednostňovat  zakysané neochucované druhy a popřípadě tyto před konzumací dětem dochutit kvalitním ovocným pyré připraveným z namočeného a rozmixovaného sušeného ovoce anebo například medem. Ostatní mléčné výrobky mohou být zajímavým zpestřením jídelníčku, ale jejich konzumace není nezbytná. Detailněji si vysvětlení, proč mají děti konzumovat anebo nekonzumovat mléko a mléčné výrobky, napíšeme zase příště.
    Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Hlavním problémem výživy u nás je nadbytek polotovarů a nedostatek přirozených kvalitních potravin, jinak konkrétně doporučuji zejména dostatek zelené listové zeleniny, která by měla být každý den na talíři a je zdravým zdrojem vápníku.“


Sladkosti raději z ovoce a oříšků

    Dezerty a sladké pečivo také patří do běžného jídelníčku, otázkou je pouze, v jaké formě je nejlepší je podávat. Skvělé sladkosti lze připravit například ze směsi sušeného ovoce, oříšků a kakaa, které se po rozmixování snadno zpracovávají do podoby kuliček. Z pohankové mouky se dají připravit výborné palačinky jež lze podávat s bílým jogurtem anebo tvarohem a ovocnou omáčkou připravenou krátkým rozvařením čerstvého anebo zmraženého ovoce, popřípadě dochuceného trochou cukru a vanilky.  Výborné jsou i celozrnné štoly a vánočky a celá řada koláčů popisovaných ve zdravých kuchařkách jako například těch od Hanky Zemanové anebo v sešitech zdravé výživy paní Momčilové. Konvenční sladkosti z obchodů nejsou vhodné, protože téměř výhradně obsahují ty nejlevnější a nejméně prospěšné suroviny, které ke zdraví nikdo nepotřebuje. Navíc zejména u dětí je pojídání sladkostí návykovou záležitostí, a čím déle je budete od nich držet, tím déle je ani nebudou vyžadovat.
    Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Je pozicí Americké dietetické asociace, že správně aplikované vegetariánství i dokonce veganství mohou být zdravým stravovacím způsobem. Detailně o jeho výhodách a rizicích opět píši na svém, webu: margit.cz“
    Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Přednáším na zakázku nejrůznějších firem a organizací po celé republice pro nejrůznějí publikum. Detailní nabídku najdete na mém webu: www.margit.cz“
    Speciální dětské potraviny jsou často mýtem, jak například prokázala studie sledující obsah cukrů a tuků v několika desítkách dětských cereálií. Sledované výrobky byly výrobci označovány jako ty zdravější a ideální pro děti, a přitom většina z nich měla horší výživové složení než cereální směsi bez těchto speciálních zdravotních tvrzení a doporučení. Určitě lze najít i potraviny vhodné pro děti, ale zde spíše vybírejte v prodejnách zdravé výživy anebo mezi bio produkty a opět je berte jen coby doplnění základního zdravého jídelníčku.


Speciání dětské potraviny a jídla?

    Jako to nejzásadnější lze doporučit pro všechny z nás, a o to důrazněji pro děti, maximálně upřednostňovat základní přirozené potraviny a jídla z nich čerstvě připravovaná. Jakékoliv upravované potraviny mohou být zajímavým doplněním jídelníčku, ale ne základem zdravého stravování se. Prakticky takto například raději než koupená ovocná přesnídávka je lepší čerstvé domácí ovoce a z tohoto čerstvě připravený ovocný kompot anebo pyré.
    Z dochucovadel je dobré často jídla doplňovat bylinkami anebo kvalitními nedráždivými druhy koření, jako mohou být například pažitka, petrželka, tymián, libeček, kmín, fenykl, skořice, kopr anebo vanilka. Vedle těchto běžně používaných lze k dochucení doporučit zeleninové koncentráty s tebi droždím a miso pasty z prodejen zdravé výživy a ke zdobení jsou úžasné jedlé květy, z nichž si některé opět lze vypěstovat i doma v květináči, jako například měsíčky. Hotové úžasné bylinkovo-květinové směsi nabízí i firma Sluneční brána.
    Mgr. Margit Slimáková PhD.: „Máte pravdu, sama bych ještě přidala nadbytek průmyslově upravovaných potravin a nedostatek těch kvalitních čerstvých.“


Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

    Katka: „Dobrý den, vím že zelenina by se v našem jídelníčku měla objevovat každý den a v hojném množství, ale musím se přiznat, že v zimě s tím mám velký problém. Ta dovežená zelenina bez chuti, co se dá koupit v našich obchodech mi nechutná. Asi jediné, co do sebe v zimním období zvládnu dostat je kysané zelí, steril. okurky a červená řepa (a to asi není moc). Mohla byste mi poradit? Moc děkuji a přeji Vám krásný den. Katka“
    Z tekutin je ideální děti naučit pít obyčejnou vodu, kterou lze pro zpestření dochucovat pár kapkami citronové šťávy anebo bylinkami, jako jsou máta či meduňka. Pravidelně je skvělé podávat i kvalitní bylinkové čaje. Obecně čaje pro děti dělejte méně koncentrované a podávejte teplé i po vychladnutí. Mnohé bylinky na čaje lze s dětmi nasbírat, jako například šípky, anebo vypěstovat i v květináčích na balkóně, jako echinaceu. Jako oblíbenou směs lze doporučit hrst nasbíraných, usušených a v hmoždíři rozdrcených šípků s pár kousky sušených hrušek.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00