Jak na věc


perníková chaloupka s postupem

Rekonstrukce stoletého rodinného domu se stodolou

    Bílkovou polevu vytvoříme tak, že si nejdříve prosejeme moučkový cukr přes jemné síto, díky tomu bude mít dokonale hladkou konzistenci. Bílky s cukrem třeme ručně, nebo pomocí šlehače dokud zcela nezhoustne. Až bude poleva hotová poznáme tak, že když polevu kápneme na perníček, nebude se již rozlévat a bude držet svůj tvar. Tehdy je poleva připravena ke zdobení. Pro zdobení perníkové chaloupky můžeme použít tužší sáček na svačinu, který polevou naplníme a ustřihneme jednu špici.
    Dozdobit můžeme chaloupku kokosem, který symbolizuje sníh, lentilkami, čokoládovou polevou, různými bonbóny, nebo sušenkami. Kreativitě se meze nekladou.
    Těsto na perník si připravíme den předem. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, aby bylo měkké a poddajné. Zabalíme jej do folie a necháme přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyjmeme z lednice a vyválíme na pomoučeném stole, nebo vále. Tloušťka vyváleného těsta by měla být zhruba půl centimetru. Pomocí připravených šablon vykrojíme jednotlivé dílky na domeček. Nezapomeňte také na podstavu domečku. Tu můžete vytvořit z perníku, nebo chaloupku položit na dřevěnou desku, nebo tác.


Bydlení s nádechem skandinávie

    Pokud nám nějaké těsto zbude, můžeme z něj vytvarovat srdíčka, nebo jiné dekorace na domeček. Pamatujte, že čím menší dílky budou, tím se upečou rychleji. Proto je raději v troubě kontrolujte a případně některé vytáhněte dříve, podle potřeby. Perníčky pečte zhruba 8 - 10 minut na 160°C, teplotu i dobu uzpůsobte podle průběhu pečení, jelikož každá trouba peče jinak. Po vyjmutí dílků perníku potírejte ještě horké rozšlehaným žloutkem s mlékem, aby dostaly pěkný lesk. Pokud plánujete perníčky zcela zakrýt polevou, nemusíte je potírat. Ponechejte je zchladnout na mřížce, nebo dřevěném prkénku do pokojové teploty.
    Pro spojování jednotlivých dílů chaloupky nám postačí špendlíky, nebo tenké hřebíčky, či párátka a samozřejmě poleva. Než vám na hranách spojů uschne poleva, celou chaloupku dohromady podrží zapíchnuté špendlíky nebo malé hřebíčky. Druhý den, po zaschnutí polevy ve spojích můžete spendlíky vytáhnout, aby se o ně nikdo nezranil a náhodou je třeba nesnědl.


Bývalý statek z roku 1850 po kompletní rekonstrukci

    V mých dětských letech jsem se na období předvánoční moc těšila. Celý byt provonělo cukroví, večer jsme zapalovali svíčky a užívali jsme si výrobu vánočních ozdob. Kromě Vánoc jsem milovala Mikuláše, který mi, když jsem byla hodná, přinesl perníkovou chaloupku. Každý rok mamka chaloupku pekla tajně, když jsem zrovna nebyla doma, nebo ji tvořila u babičky a pak ji schovávala ve sklepě. Navečer, kdy po domech chodil čert s Mikulášem a andělem jsem u dveří zaslechla zacinkání zvonečku a čekala na mě chaloupka. Před ní stála zapálená svíčka a uvnitř byly schované dobroty. Chaloupka byla totiž kouzelná, dala se nadzvednout a uvnitř čekaly sladkosti. V pozdějších letech to máma vychytala až tak, že dovnitř chaloupky vložila baterku a celý domeček zářil. Teď už do ní sladkosti nedáváme, ale pečeme chaloupku jako tradici a zdobí nám domov v předvánočním čase.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00