Jak na věc


perníčky vánoční zdobení obrázky

Žitný perník s karamelovou polevou

    Elektrickým šlehačem šlehejte 1 bílek, 140 g jemného moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu (více viz Tipy pro dokonalý výsledek).
    1 Rozšlehané vejce, které vám zbylo z potírání perníčků, obarvěte trochou červené potravinářské barvy. Čím víc jí přidáte, tím intenzivnější barvu získáte. Použít můžete i jinou barvu, ale kombinace červené a bílé je nejefektnější.2 Vychladlé perníčky potřete pomocí štětce obarveným vejcem.3 Nechte úplně zaschnout a pak ozdobte bílkovou polevou.
    1 Z těsta vykrojte tvar želvy a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed želvího tělíčka položte bonbon. 2 Přiklopte ho kouskem předem vykrojeného těsta.3 Zahlaďte okraje krunýře a dejte péct do trouby.
    3 Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta vykrájejte požadované tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem – mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery, perníčky se totiž pečením nafouknou a trochu zvětší. Před pečením je ničím nepotírejte.


Čokoládový perník s černým pivem

    4 Pečte v rozehřáté troubě cca 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřete pomocí silikonové mašlovačky rozšlehaným vejcem – budou pak krásně lesklé. 
    1 Bon pari nakrájejte na menší kousky (podle velikosti okýnek v perníčcích).2 Plech s téměř upečenými perníčky vyjměte z trouby a do okýnek vložte bonbony. Vraťte na chvilinku do trouby, aby se bon pari rozpustily. Od trouby se nevzdalujte! Vyjměte plech a perníky nechte ležet na plechu až do úplného vychladnutí. Tyhle perníčky mají tendenci se přilepovat, proto je v ideálním případě rovnou někam pověste.
    PLASTOVÁ LAHVIČKA sice primárně slouží k malování na hedvábí, ale třeba dětem se s ní perníčky zdobí mnohem líp než s klasickým sáčkem, protože se drží jako tužka. Koupíte za 33 Kč na www.brydova.cz.
    1 Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujte na hladké nelepivé těsto – mělo by připomínat modelínu; s takovým se pak dobře pracuje. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici.


Perníkové řezy s griliášovou polevou

    VYKRAJOVÁTKA Monika Brýdová je sbírá už léta. „Mám jich dvě plné krabice. Nejvíc jich je z dílny manželů Jánských, vyrábějí i formičky podle mých návrhů– třeba želvičky nebo ‚opilé‘ srdce,“ říká s úsměvem Monika. Formičky koupíte například v e-shopu na www.brydova.cz nebo na www.ceske-formicky.cz.
    1 Ze všeho nejdřív namalujte na perník kontury, které chcete mít vybarvené bílkovou polevou. Na vybarvování si polevu předem nařeďte trochu víc citronovou šťávou (přidávejte ji po kapkách a přes sítko!).2 Polevu nanášejte menším štětcem. Nechte zcela zaschnout a pak domalujte linky či tečky. Poleva se dá obarvit potravinářskými barvami (zelenou na stromeček nebo na klobouk sněhuláka).
    1 Na upečeném a žloutkem potřeném perníčku udělejte polevou linku (konturu) v místě, kde chcete, aby se třpytily ozdoby. 2 Do menší misky nasypte dostatečné množství stříbrných kuliček.3 Perníčky opatrně uchopte prsty, vložte je do misky, přitlačte, aby se zdobení nalepilo na konturu, a nechte zaschnout. Pak dokreslete tečky nebo linku.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00