Jak na věc


kluci v akci marek raditsch

Pečený ananas v karamelu s vanilkovou zmrzlinou

    Kulinářská akademie je společným projektem AKC (Asociace kuchařů a cukrářů), města Prahy a EU. Pečlivým výběrem prošlo několik desítek „frekventantů“, kteří tímto dostali šanci se vzdělávat po boku špičkových českých kuchařů a cukrářek. Čtete správně, slané kuchyni se věnují výhradně muži, zatímco sladkosti jsou doménou žen. Harmonogram kurzů je k dispozici na stránkách a je rozdělen do dvou semestrů. Poslední předprázdninová lekce proběhla v polovině května. Pokračovat se bude až v říjnu.
    Špízy z vepřových jater s hořčicovou majonézou a grilovanou zeleninou — Grilovaná vepřová panenka s kávovým celerem a bílým chřestem — Grilované jahody v papilotě s vanilkových tvarohem, meduňkovým cottage a čokoládou
    A teď se konečně dostávám k věci, kvůli které vznikl tento článek. Ke každému kurzu byla vytvořena speciální skripta. Tyto byla nyní uvolněna ke stažení široké veřejnosti. Doporučuji je k pročtení, jsou plná velmi zajímavých a důležitých informací. Kromě zbožíznalství, snoubení jednotlivých ingrediencí obsahují i ukázkové receptury. Ke skriptům se dostanete přes odkazy PDF u jednotlivých kurzů. Doporučuji stáhnout a pročíst.
    Pečený lilek v rajčatovém pyré se sýrem cottage — Krémová polévka z cukety s taveným sýrem a smaženými kousky pstruha — Celozrnný jogurtovo-mrkvový koláč s brusinkami a citronovou polevou


Legendy české kuchyně – Marek Raditsch

    Koncepce kuchařských kurzů je postavena na vzorci: Češi Čechům. Není zde přítomen žádný zahraniční lektor. Jestli je to otázkou přesvědčení nebo finančních limitů, posoudit nedokáži. Ani náznakem nepochybuji o odbornosti vyučujících, nicméně svěží zahraniční větřík by jistě nikomu „neuškodil“. V kategorii cukrářů je situace jiná, dvě z pěti školení mají na starost cizinci.
    Kedlubnový krém s kuřecími játry a ředkvičkami na másle — Šneci z pštrosí svíčkové v pancette a cuketová frittata — Jahodový shake s jogurtem, meduňkou a bezovým sirupem
    V rámci akademie bylo navrženo a následně realizováno celkem dvanáct kurzů. Přesné rozpisy získáte na stránce akademie. V přehledu je uveden název a jméno lektora.
    Pěkný kousek šťavnatého steaku z divočiny, doplněný o výraznou, sladkokyselou omáčku s lehce trpkou podchutí, a jemné, rozplývající se bramborové noky, jsou skutečným kulinářským zážitkem.
    Gulášová polévka — Hovězí maso na zázvoru s petrželovým bramborovým knedlíkem — Chlebíček se sardelovým máslem a vajíčkem — Studentský chlebíček


V tematickém cyklu Legendy české kuchyně představujeme mistry kuchařského umění. Kvality těch starších prověřil čas, výjimečnost těch mladších zase odvaha a neotřelý přístup, díky němuž se dokázali prosadit ve světě.

    Po prvním úspěchu na olympiádě mladých kuchařů v Německu roku 1992 a ukončení studia hotelového managementu se kariéra talentovaného Marka Raditshe rozjela na plná kola. Působil v mnoha prestižních pražských restauracích a bohaté zkušenosti získával a dosud získává i v zahraničí. Přitom už patnáct let zastává funkci executive chef skupiny Kampa Group, kde měl příležitost vařit pro některé světoznámé hosty, například norského krále Haralda a královnu Sonju, manžele Clintonovy, Micka Jaggera při oslavě jeho šedesátin a další. A co připraví Marek Raditsch pro diváky České televize? Budou to tygří krevety s česnekovo-zázvorovým beurre blanc, jelení hřbet s třešňovou omáčkou a ricottovými gnocchi a pečený ananas v karamelu s vanilkovou zmrzlinou.
    Jihočeská cmunda — Smažené syrečky v těstíčku s čočkovým salátem — Pražené ovesné vločky s karamelem, červeným melounem, vanilkovým smetanovým krémem a makovým medem
    Na začátek se neubráním miniaturní úvaze na téma: Povolání kuchař. Statut studenta odborného učiliště v programu kuchař v mnoha lidech asociuje synonymum k neúspěchu. Kluk se nedostal na gymnázium, na „průmku“, tak ho dáme na kuchaře. Naštěstí situace se pomalu mění k lepšímu a řada škol se stará o studenty, kteří opravdu chtějí být kuchaři, jsou kreativní a připraveni tvrdě pracovat. Poděkování za tento stav míří právě AKC, která takové „juniory“ motivuje zúčastňovat se soutěží jako Gastro Junior a Gastro Hradec. Následující Kulinářská akademie je naopak určena pouze profesionálům z Prahy a jeho okolí.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00