Jak na věc


fazolová polévka s uzených žeber

Ocelová pánev 26 cm síla 1mm -

    1. NAMÁČENÍ Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Druhý den slijte, propláchněte, opět zalijte 1 litrem studené vody a vařte asi 1–2 hodiny doměkka (viz Vyplatí se vědět). Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.
    4. VAŘENÍ Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.
     Fazole přebereme a několikrát pečlivě propláchneme. Zalijeme je vodou a necháme máčet, aby nabobtnaly. Nabobtnalé fazole v téže vodě uvaříme téměř doměkka. V průběhu vaření doléváme podle potřeby vařící vodu.
    5. OHNIVÁ CHUŤ Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.


Il minestrone delle virtù - Polévka cností

    + SLANINA Zajímavé, a přitom snadné obměny dosáhnete, když nahradíte anglickou slaninu obyčejnou uzenou slaninou – polévka dostane zemitější a tradičnější chuť. Díky sušené italské (pancetta) nebo rakouské slanině (speck) zase získá na exkluzivitě. Místo klobásy udělá parádu i kvalitní párek.+ BOHATŠÍ ZÁKLAD Další chuťovou vrstvu získáte, když do základu spolu s cibulí přidáte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru). Po zalití vodou z fazolí okořeňte polévku dvěma bobkovými listy, pěti kuličkami pepře a pěti kuličkami nového koření.+ JÓKAI Tato maďarská fazolová polévka (recept) je pojmenována podle romanopisce Móra Jókaie (1825–1904) a spolu s bohatším základem, popsaným výše, se do ní přidává ještě 300 g uzeného vepřového kolena bez kostí. Pan spisovatel asi nebyl žádný neduživý sušinka.+ RAJČATA Kdo nerad papriku, může ji vynechat. Milovníci uherských chutí po zalití vodou ještě přidají dvě pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku.+ CHU
    2. POLÉVKOVÝ ZÁKLAD Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.
    Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Polévkové koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
    Dříve se fazole vařily přímo ve vodě, ve které byly namočené, protože se do ní vyluhuje mnoho cenných živin, bohužel se s nimi do vody dostávají i lektiny, které mohou způsobovat nadýmání. Dnes se tedy doporučuje vodu raději vylít a vařit v čerstvé.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Fazole přebereme a několikrát pečlivě propláchneme. Zalijeme je vodou a necháme máčet, aby nabobtnaly. Nabobtnalé fazole v téže vodě uvaříme téměř doměkka. V průběhu vaření doléváme podle potřeby vařící vodu.


Červené a bílé fazole s chorizem

     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    NĚCO NAVÍC:Doma vařené fazole všechny chutě nasáknou nejlépe, ale v časové nouzi si můžete vypomoct plechovkou konzervovaných fazolí ve slaném nálevu.OCET A CUKR Kdo nemá rád kyselé, ocet vynechá. Naopak milovníci navinulých chutí mohou s druhy octa experimentovat. Jednou lze dát kvasný lihový, podruhé bílý nebo červený vinný ocet a jindy labužnicky experimentovat s balzamikovým. Výslednou chuť můžete dotáhnout i špetkou cukru, zvláště když zvolíte obměnu s rajčaty.FAZOLE Ani při volbě fazolí se nemusíte držet jediného druhu. My jsme použili malé bílé, ale se skvrnitými borlotti bude polévka vypadat italsky, s červenohnědými mexicky a s velkými bílými máslovými bude zase velmi sytá.
    Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť. Nakonec si zálibně rozmícháte kysanou smetanu a je vám skvěle!

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00