Jak na věc


denní výdej kcal

Krok za krokem k sestavení jídelníčku

    4 d) termicko-dynamický efekt - je výdej energie vynaložený na příjem potravy, její trávení, vstřebání, transport a přeměnu živin do organismem využitelné formy - velikost energie vynaložené na trávení: o sacharidů 6 % z energie přijaté ze sacharidů o bílkovin 30 % z energie přijaté z bílkovin o tuků 4 % z energie přijaté z tuků o smíšené potravy 5 až 10 % z energie přijaté ze smíšené potravy e) energetické ztráty trávícího procesu (5 až 10 %) - obecně se udává, že cca 5 až 10 % celkové potenciálně přijaté energie z potravy je ve skutečnosti nevyužito, vlivem např. nestrávení (když hltáme, jsme nedostatečně zavodněni, nefunguje nám peristaltika, bakteriální mikroflora v tlustém střevu je neaktivní) Příklad z praxe Zadání: žena 55 kg, 162 cm, 27 let, pracuje v kanceláři jako účetní, 2 malé děti + péče o domácnost, každý den 45 minut Nordic Walking. Běžný denní energetický příjem z potravy je 2200 kcal. Výpočet Celkový energetický výdej BMR = 1356 kcal + průměrná denní aktivita = 0,1 * 1


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00