Jak na věc


chobotnice salát

Okurkový salát s vejci a smetanou

     V misce smícháme 0,5 dl olivového oleje se 2 lžičkami vinného octa, přidáme drobně nakrájený česnek, pepř, sůl a opláchnutou, drobně pokrájenou zelenou petrželku a vše dobře promícháme.
    V misce smícháme 0,5 dl olivového oleje se 2 lžičkami vinného octa, přidáme drobně nakrájený česnek, pepř, sůl a opláchnutou, drobně pokrájenou zelenou petrželku a vše dobře promícháme.
     Chobotnici očistíme, důkladně omyjeme, naklepeme ji paličkou na maso a vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Vodu slijeme, nalijeme čistou vodu a vaříme přibližně 30 minut, potom ji necháme ve vývaru vychladnout.
    Chobotnici vyjměte z hrnce a dejte do mísy s ledovou vodou. Tím zastavíte proces varu. Nechejte pár minut odpočívat. Pak chobotnici sceďte, osušte v papírových utěrkách a nakrájejte na kousky. Dejte do mísy.
    Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.


Těstovinový salát s rajčaty a cuketou

    Chobotnici připravte a očistěte, jak je psáno v kapitole o mořských plodech. Nezapomeňte chapadla naklepat paličkou, částečně tak rozbijete tuhá vlákna (filamenta), zbytek tuhých vláken se rozpadne až vařením. Pak také dle návodu chobotnici zblanšírujte (5 - 10 minut).
    Chobotnici očistíme, důkladně omyjeme, naklepeme ji paličkou na maso a vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Vodu slijeme, nalijeme čistou vodu a vaříme přibližně 30 minut, potom ji necháme ve vývaru vychladnout.
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Poznámka: Vodu, ve které jste vařili chobotnici s aromatickou zeleninou, použijte jako rybí/chobotnicový vývar do vašich rybích pokrmů. Chobotnici si můžete připravit 1 - 2 dny předem. Vychladlé kousky chobotnice dejte do hermeticky uzavíratelné krabičky a dejte do lednice. Tak vám v lednici vydrží 1 - 2 dny. Protože maso chobotnice obsahuje velké množství kolagenu, 1 - 2 hodiny před přípravou salátu krabičku vytáhněte z lednice. Maso se ohřeje na pokojovou teplotu a nebude mít kolem sebe ztuhlé želé. Pak maso smíchejte se zálivkou, salátové listy rovněž a servírujte. 


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    Na konci blanšírování chobotnici z vroucí vody nevytahujte a nevkládejte ji do studené vody. Ztlumte oheň, aby voda jen lehounce probublávala, a do hrnce přidejte mrkev, cibuli, celer, česnek, víno, střik citronové šťávy, kuličky černého pepře, špetku soli a vařte na mírném ohni nepřikryté, až je chobotnice měkká (30 - 90 minut dle stáří a velikosti chobotnice).
    Salát hezky naaranžujte na talíř, do středu dejte chobotnici, dozdobte olivami a servírujte s dobrým bílým chlebem a suchým bílým vínem jakou jsou Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Pinot grigio, Pinot bianco nebo třeba Grenache blanc.  
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Salát z chobotnice poslouží v menší porci jako ideální předkrm, nebo ho můžete zařadit za hlavní chod, a pokud ho připravíte ve větším množství, můžete salát použít jako lehký oběd nebo večeři. K salátu podávejte dobré pečivo středomořského typu - třeba ciabattu. Chobotnice se vaří většinou déle než hodinu, starší kousek má ve svých chapadlech tuhá kolagenová vlákna, která je třeba pomalým varem "rozbít", tak docílíte měkkého masa a nebudete chobotnici žvýkat jako podrážku.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00